September månedsrapport Globale

Månedsrapport billede

Microsoft – Amerikansk IT-selskab med forretningsenheder der tæller AZURE (Cloud platform), Microsoft 365, Linkedin, XBOX m.fl. Det har gennem længere tid været kendt at Microsoft ville frigive det nye operativsystem Windows 11, og på deres blog kan man læse der er officiel release dag den 5. oktober 2021. Nogle af de iøjnefaldende forskelle er den visuelle forskel på baggrunden af skrivebordet, proceslinjens ikoners placering, en mere åben startmenu og opbygning omkring widgets. Den mest radikale ændring ser umiddelbart ud til at være ”stifinder”, hvor flere funktioner helt forsvinder – det skulle være filer, hjem, del og vis der erstattes af genvejenes funktioner.

Microsoft annoncerede i september at selskabet vil hæve den kvartalsmæssige dividende med 11% jf. forrige kvartal – hvilket er 12. år i træk. Microsoft annoncerede samtidig et tilbagekøbsprogram af egne aktier for et beløb svarende 60 mia. USD. Tilbagekøbsprogrammet er ”open end”, da der ikke er fastsat en slutdato for tilbagekøb af egne aktier. Aktien er oppe med 26% år-til-dato.

Kering – fransk baseret modekoncern med kendte brands som Gucci, Yves Saint Laurent og Bottega Veneta. Vi har åbnet en position i Kering i september måned – som kan tilskrives flere faktorer. Salget har udviklet sig positivt efter COVID-19 i 2020 og specielt andet kvartal af 2021 har bekræftet den positive trend, en udvikling som aktiekursen også har afspejlet. Kursen på Kering aktien har siden toppen i august, der nærmede sig kurs 800, er ind i september faldet markant tilbage. Noget af usikkerheden kan henvises til usikkerhed omkring tempoet i den kinesiske økonomi og COVID-19 frygt. Men usikkerhed om politisk indgriben på ”Luxery goods” samt andre sektorer har sendt Kering aktien ned.

Kering kom i september med en historisk udmeldelse om at selskabet helt vil stoppe med brug af pels i kollektioner fra de brands der hører inde under Kering Group fra efteråret 2022.  Aktien er oppe med 3% år-til-dato.

Daimler – tysk auto producent der opererer inden for 5 segmenter, Mercedes-Benz biler, Daimler lastbiler, Mercedes-Benz varebiler, Daimler busser og finansiel service. Daimler annoncerede i september at de investerer 1 mia. EUR i batteriselskabet Automotive Cells Company (ACC) og bliver ejer sammen med Stellantis og TotalEnergies. Daimler har meldt ud at de går 100% over til EV i 2030. Daimler afholder ekstraordinær generalforsamling den 1. oktober, hvor agendaen er en godkendelse fra aktionærerne af en opsplitning af Daimler AG og Daimler Truck AG. Aktien er oppe med 33% år-til-dato. 

Mastercard – finansielt selskab der opererer indenfor betalingsløsninger og tjenester. Der har i 2021 været gang i aktiviteten indenfor fintech og Mastercard kunne notere sig som et af de selskaber til M&A aktivitet inden for fintech med købet af danske Aiia. Mastercard overtager dermed ejerandelen fra Danske Bank og norske DNB. Teknologien fra Aiia gør det muligt for kunder at bruge Aiias applikation til at integrere open banking og se konti på tværs af banker. Aktien er nede med 2% år-til-dato.

PayPal – amerikansk betalingstjeneste. Paypal købte i september japanske Paidy – et køb der er en del af de seneste, handler indenfor fintech med ”Buy Now, Pay Later”. Købet vil styrke Paypals position på det japanske marked, hvor omsætningen de seneste 10 år er tredoblet til at udgøre 200 mia. USD. Aktien er oppe med 11% år-til-dato.

Amazon.com – globalt dominerende selskab indenfor nethandel og cloud. Vi har i september måned åbnet en position i Amazon.com ud fra en betragtning om at nethandlen fortsat vil stige i de kommende år.  Andre aktører er Mercadolibre der har en dominerende rolle på det syd- og mellemamerikanske marked samt Alibaba der har en stor markedsandel på det kinesiske og asiatiske marked. Amazon.com sidder samtidig på den største markedsandel indenfor Cloud segmentet. En opgørelse fra Statista for Q2 viser Amazon med AWS har en markedsandel med 31% indenfor cloud foran Microsoft Azure med 22% markedsandel og Google Cloud med 8% markedsandel. Der går nyheder sidst i september omkring at Alphabet vil sænke deres fee fra tredje part fra tidligere 20% til 3% på deres cloud løsning, Google Cloud – angiveligt et tiltag for at hente markedsandele fra Amazon.com og Microsoft der sidder på mere end 50% af det samlede marked for cloud.

Seneste regnskab fra Amazon.com viser Cloud segmentet fortsat har en høj vækst og salget steg med 37% Y-o-Y. Det totale salg steg på seneste regnskab med 27%. Digitaliseringsbølgen indenfor cloud og online handel er således noget der gennem nu flere år er kommet Amazon.com til gode. Amazon.com har som flere andre selskaber indgået aftale indenfor BNPL og ved udgangen af august meddelte Amazon.com at de har indgået en aftale med australske Affirm Holding omkring deres platform der giver online shoppere mulighed for af finansiere deres køb ned til 50 USD. Aktien er oppe med 1% år-til-dato.

Euronext N.V. – Franskbaseret selskab med børser på flere europæiske markeder. Euronext N.V, som vi kender fra driften af flere af de største børser i Europa og blev grundlagt tilbage i 2000 ved sammenlægningen af børserne i Paris, Amsterdam og Brussels og flere børser er siden blevet købt op så 7 børser er en del af Euronext. Det seneste regnskab for andet kvartal viser en stærk fremgang i resultatet jf. året før – hvilket primært kan henvises til opkøbet børsen Milano. Dette gør sig ligeledes gældende for omsætningen på handels- og listing der gik fem med henholdsvis 26% og 33%. Aktien er oppe med 18% år-til-dato.

Advice Capital Globale kan følges på børsen via nedenstående link: 

http://www.nasdaqomxnordic.com/Investeringsbeviser/FundInfo?Instrument=CSE121348

Del: