Maj månedsrapport Globale

Månedsrapport billede

ALK-Abelló – dansk selskab der er førende indenfor produktion af medicin og vacciner til behandling af allergier. ALK kunne i starten af maj rapportere et regnskab, hvor selskabet kom styrket ud af første kvartal med en flot fremgang i salget og justering opaf af guidance der blev meldt ud fra selskabet i februar. Salget i tablet vacciner steg med 32% og bidrog til den samlede omsætningsvækst i kvartalet på 9%. Salget af SCIT[1] og SLIT-drops[2] er påvirket af restriktioner omkring COVID og påvirkede salget med en tilbagegang på 10%.

Guidance for 2021 blev præciseret på flere punkter:

  • Omsætningen forventes at stige med 9-12% fra tidligere 8-12%
  • Salg af tabletter ventes at stige med 25% fra tidligere 20%
  • EBITDA løftes med DKK 50 mio. til DKK 375-425 mio. – tidligere DKK 325-425 mio.   
  • Free cash flow præciseres med DKK 100 mio. til DKK -200 mio. tidligere minus DKK 200-300  

ALK nævner i forbindelse med kvartalsrapporten, at de er i en indledende fase i udviklingen af en vaccine mod peanut allergi, hvor strategi skal designes og formuleres inden forventet opstart i 2022. Madallergi hvor peanut allergi udgør en relativ stor andel har potentiale til at blive et stort forretningsområde for ALK-Abelló. I dag menes der at være mere end 26 millioner amerikanere[3] med madallergi, hvoraf mere end 4 millioner estimeres til at have allergi mod peanuts. Det estimeres tilmed, at 6% af børn og 3-4% af voksne i den vestlige verden har madallergi, hvor peanut allergi er en af de hyppigste allergier. 

Ifølge Allergyuk.org[4] påvirkes omkring 2% af alle børn i UK i en eller anden grad af peanut allergi, hvilket er i tråd med den udvikling vi ser i USA og andre vestlige lande. Omkring 20% af børn der får stillet diagnosen med peanut allergi vokser fra allergien i løbet af den tidlige barndom.

ALK-Abelló er ved udsendelsen af månedsrapporten oppe med 8% year-to-date. 

Danone – fransk selskab der er kendt for sine brands indenfor vand og mejeriprodukter. Danone meddelte i starten af maj at de har solgt deres andel på 9,8% af det kinesiske selskab Mengniu. Mengniu har en stærk markedsposition på det kinesiske marked inden for mejeriprodukter – salget er strategisk for Danone, hvor salget af ejerandelen forventes at indbringe omkring 1,6 mia. euro.  

Efter pres fra flere investorer for en udskiftning i toppen af Danone er Antoine de Saint-Affrique udnævnt som ny CEO. Antoine har tidligere været ansat i Unilever og senest i Barry Callebaut – der er en af verdens førende producenter indenfor high-end segmentet med chokolade og kakao produkter.

Afdelingen har i maj måned fået udbetalt udbytte på 1,94 euro svarende til 3,33%. 

DSV Panalpina – dansk speditions virksomhed. Efter et stærkt nyhedsflow i forbindelse med regnskabet og køb af Global Integrated Logistics forlyder det, at DSV kan være en mulig køber af DB Schenker. Et køb der vil løbe op i 8-10 mia. euro eller 60-75 mia. kr. Det forventes dog, at DB Bahn vil have størst interesse i at finde en tysk køber. For DSV vil det være en oplagt mulighed for at styrke deres position og en mulighed der vil være svær at passere – uanset købets størrelse og at det vil komme kort tid efter annonceringen på købet af Global Integrated Logistics. Lykkedes det at tilføje DB Schenker til rækken af opkøb vil det teste DSV Panalpinas unikke evne til at integrere selskaber. 

Hugo Boss – tysk fashion brand, hvor ”huset Hugo Boss” opererer indenfor segmentet tøj, ure, sko, parfume m.m. HB har været mærket at nedlukningen grundet COVID. Antallet af fysiske butikker der har været lukket i første kvartal har været betydelig på det europæiske marked. På den positive side har online salget haft en markant salgsfremgang på 72%. Det kinesiske marked har været en positiv bidragsyder til salgsfremgangen. 

HB forventer at der kan opretholdes en høj salgsfremgang på online salg så de kan indfri egen målsætning og nå en omsætning på +400 mio. euro i 2022 fra 221 mio. euro i 2020. 

På rygteplan beretter flere medier at der kan være en interesse blandt flere modehuse i et køb af Hugo Boss. Helt konkret nævnes Kering og LVMH som mulige købere eller at købet kan kommer fra en kapitalfond. Kering har også været nævnt at have interesse i et køb af Moncler. 

Fordeling af ejerskabet af aktier i Hugo Boss er med 83% af aktierne i fri handel, 15% ejes af PFC S.r.l / Zignago Holding S.p.A og 2% ejes af Hugo Boss.

Afdelingen har en position som er åbnet i maj 2021 og med et afkast på 10%.


[1] SCIT – Subcutaneous immunotherapy, vaccine der gives som injektion

[2] SLIT-drops – Sublingual immunotherapy, vaccine der gives som dråber under tungen

[3] https://allergyasthmanetwork.org/allergies/allergy-statistics/

[4] https://www.allergyuk.org/information-and-advice/conditions-and-symptoms/778-peanut-allergy

Del: