Juni månedsrapport Globale

Månedsrapport billede

Danaher Corporation – et amerikansk konglomerat med diversificerede forretningsenheder fordelt på Life Science, Diagnostics, Water Quality og Environmental & Applied Solutions. Danaher annoncerede i juni at de har købt det privatejede Aldevron i en kontanthandel på 9,6 mia. USD svarende til 60 mia. DKK. Med købet udvides divisionen indenfor Life Science, hvor Aldevron ikke integreres direkte i Danaher, men forbliver et selvstændigt selskab og brand under Danaher. Købet af Aldevron styrker divisionen indenfor genomisk medicin[1], med deres produktion af plasmid DNA, protein og mRNA m.m.

Købet af Aldevron styrker Danahers position på fremtidig udvikling inden for vacciner, der baserer sig på mRNA teknologi. En teknologi der har fået mere opmærksomhed efter det er lykkedes at udvikle, teste og producere COVID-19 vacciner i et tempo, der er markant hurtigere end de mange år det normalt tager fra de første laboratoriestudier til kommercialiseringen af et godkendt vaccineprodukt.

MRNA-teknologien virker ved at der føres en syntetisk mRNA-kode ind i kroppens celleproduktionsapparat, ved hjælp af en vaccine, hvorved cellerne aktiverer produktion af et spike-protein. Når kroppen kan genkende spike-proteinet, starter den automatisk en immunrespons ved infektion, eksempelvis ved at blive smittet med coronavirus. Kroppen angriber virusset med antistoffer, der er dannet på baggrund af den genetiske mRNA-sekvens, som cellerne tidligere har været udsat for.

MRNA-teknologien ser ud til at være en gamechanger inden for pharmaindustrien på flere områder. Er den genetiske sekvens fra et virus kortlagt, kan man inden for få timer designe en vaccine. Amerikanske Moderna, som benytter teknologien, skulle bruge to dage til at designe deres vaccine og 66 dage senere modtog den første testperson Modernas vaccine i 2020.

Mulighederne med teknologien spænder bredt inden for mange områder. Teknologien anvendes allerede i udviklingen af vacciner for genetisk betingede sygdomme som kræft og multipel sklerose, samt infektionssygdomme som HIV. Danaher er oppe med 20,8% år-til-dato.

Microsoft – Amerikansk IT-selskab med forretningsenheder, der tæller AZURE (Cloud platform), Microsoft Microsoft 365, Linkedin, XBOX m.fl. Amerikanske AT&T meddelte ved udgangen af juni at de vil benytte Microsoft’s cloud platform Azure til deres 5G netværk. Aftalen mellem Microsoft og AT&T forventes at bidrage med op til 1 mia. USD i årlig omsætning på Azure. Microsofts aftaleindgåelse er med til at sikre deres markedsposition over for Amazon, som er markedsleder inden for cloud-platforme.

Morgan Stanley annoncerede i juni at de havde indgået i et samarbejde med Microsoft omkring cloud og it-infrastruktur.

Microsoft lancerer Windows 11, der er næste generation af operativsystem, til efteråret 2021. En intro til det nye operativsystem kan ses her:  https://www.youtube.com/watch?v=Uh9643c2P6k . Microsoft har ikke officielt været ude med en release date – men på nettet skulle den 20. oktober være lækket.

Microsoft ligger i skrivende stund i All Time High med en markedsværdi, der har rundet 2.000 mia. USD. Microsoft er oppe med 21,8% år-til-dato.

Facebook – amerikansk online socialt netværk. Den amerikanske forbrugerstyrelse har sammen med 48 delstater tabt en vigtig sag mod Facebook omkring den dominans man har på de sociale medieplatforme. Sagen handler om at Facebook skulle have så stærk en position på ”markedet for sociale medier” at det betegnes som monopolvirksomhed. Facebook ejer desuden de sociale platforme Instagram og WhatsApp; to sociale platforme som myndighederne forsøgte at få udskilt fra Facebook. Den positive kursreaktion på Facebook aktien løfter den op i det fine selskab af aktier, der har krydset 1.000 mia. USD i markedsværdi. Sagsøgerne har nu 30 dage til evt. at anke sagen.

Dommen er også i mere bred for stand et nederlag for myndighederne i deres forsøg på at kontrollere de største tech-giganter. Facebook er oppe 27,3% år-til-dato.

Novo Nordisk – global medicinal virksomhed med speciale indenfor diabetesmedicin. De amerikanske sundhedsmyndigheder åbner op for nyt milliardsalg hos Novo Nordisk efter godkendelse af Semaglutid. Med godkendelsen af Semaglutid får Novo Nordisk et nyt produkt på markedet inden for fedme, som har en større effekt, hvor studier har påvist en vægtreduktion på op mod 18%. Salget ventes at være markant højere end på Novo’s godkendte fedme produkt Saxenda, der sidste år omsatte for 5,6 mia. kr. De europæiske sundhedsmyndigheder behandler i øjeblikket ansøgningen og en reaktion herfra forventes ved udgangen af året. Novo Nordisk er oppe med 23,2% år-til-dato.

Capital One Financial – Amerikansk bank med speciale indenfor kreditkort og autolån. De amerikanske finansaktier klarede sig godt igennem den amerikanske centralbanks stresstest og kan dermed se at centralbankens restriktioner, der blev introduceret i forbindelse med pandemien, ophæves. Flere banker har på baggrund af stresstesten hævet udbyttet. Capital One kunne notere størst fremgang blandt regionale banker. Capital One Financial er oppe med 56,5% år-til-dato.


[1] Genomisk medicin – kortlægning af den genomiske information fra en person gør det muligt at tilpasse medicinske behandlingsformer individuelt.   

Del: