Juli månedsrapport Globale

Månedsrapport billede

ALK-Abelló – dansk selskab der er førende indenfor produktion af medicin og vacciner til behandling af allergier. ALK offentliggjorde ved udgangen af juli, at det har indgået en eksklusiv aftale der giver kinesiske Grandpharma eneret på salg af ALK’s adreanelinpen Jext på det kinesiske marked. Aftalen giver ALK 45 mio.kr. i upfront betaling og yderligere 45 mio.kr. i milepælsbetalinger og modtager betaling for salget af Jext. Alk er med regnskab 11. august. Alk er oppe med 23% år-til-dato.

Novo Nordisk – global medicinal virksomhed med speciale indenfor diabetesmedicin. Novo Nordisk er vores største position i afdelingens portefølje og har været en stærk bidragsyder til årets afkast. Godkendelsen af Semaglutid der markedsføres i USA under navnet Wegovy til behandling af vægttab. Vores forventninger til salget i de kommende år er positive. Novo nordisk er aktuel med regnskab den 5. august. Novo Nordisk er oppe med 26% år-til-dato.

Danaher Corporation – et amerikansk konglomerat med diversificerede forretningsenheder fordelt på Life Science, Diagnostics, Water Quality og Environmental & Applied Solutions. Danaher annoncerede i juli at de i de kommende 2 år investerer 1,5 mia. USD i deres Life Science forretning for at imødekomme efterspørgslen og forventer at ansætte 2000 nye medarbejder. Regnskabet for andet kvartal overraskede positivt på indtjeningen og omsætningen. Aktien er oppe med 33% år-til-dato.

Mercadolibre – argentinsk baseret selskab med platform til online salg. Mercadolibre er en ny position i afdelings portefølje og vægter med 1,8% og er et alternativ til den amerikanske gigant Amazon.com, hvor det har markant tilstedeværelse i Argentina, Brasilien og Mexico. I forbindelse med spredningen af COVID-19 i 2020 mærkede selskabet en markant fremgang på omsætningen. I første kvartal af 2021 voksede omsætningen til 69,8 mio. USD en fremgang på 111% jf. samme kvartal året før og antallet af aktive brugere steg med 62%. Mercadolibre er regnskabsaktuel den 5. august og her forventes en indtjening per aktie på 0,2362 USD og en omsætning på 1,49 mia. USD. Aktien er nede med 6% år-til-dato.  

Facebook – amerikansk online socialt netværk. Facebook leverede et fremragende Q2 regnskab med en stigning i omsætningen på 56% og en stigning i driftsindtjeningen på 106%. Dette kvartal viser hvor dygtig selskabet er til at profitere af sin platform, da antallet af daglige brugere steg med 12% mens omsætningen steg med en faktor 5 gange højere og driftsindtjening med en faktor 9 gange højere. Med andre ord lykkedes selskabet med at øge antallet af brugere samtidig med at omsætningen per bruger øges samtidig med at indtjeningsmarginen for hver krone omsætning øges. Dermed kan en 12% forøgelse af brugere fører til en stigning i indtjening på 106%. 

Teva Pharmaceutical – israelsk baseret pharmaselskab. Teva leverede et flot regnskab i Q2 med en stigning i driftsindtjeningen på 6% mod sidste år drevet af det europæiske og internationale segment. Selskabet fastholder strategien om at nedbetale nettogælden, hvilket understøttes af 625 mio. USD i frit cashflow i Q2. CEO Kåre Schultz fastholder sit langsigtede mål om at forøge driftsmarginen til 28% samt opnå et gældsniveau på 3 gange EBITDA, hvilket tolkes positivt og anses som realistisk givet de historiske operationelle forbedringer under Schultz. På trods af den positive fundamentale udvikling i selskabet er aktien fortsat presset af den historiske opioid sag i USA. Konkurrenten J&J samt tre distributører har opnået et forlig med samlingen af statsadvokater. Derfor anses sandsynligheden for at Teva får afviklet søgsmålet på en konstruktiv måde inden for en rimelig tidsperiode nu som relativt høj. 

Microsoft – Amerikansk IT-selskab med forretningsenheder der tæller AZURE (Cloud platform), Microsoft 365, Linkedin, XBOX m.fl. Microsoft præsenterede et regnskab for fjerde kvartal 2021 i den forskudte regnskabsperiode – et regnskab der lignede ”business as usual” med en god vækst på selskabets forretningsområder. Et af de områder der på regnskabet er fokus på er Cloud segmentet. Her voksede forretningen med 36% år-til-år. På Cloud segmentet er Amazon.com markedsleder med den største del af markedet med 32% og Microsoft har med Azure 20% af markedet. Af negative nyheder i juli var meddelelsen om at Microsoft har fået annulleret JEDI kontrakten med Pentagon – en aftale der havde en værdi på 10 mia. USD og som Amazon.com forsøgte at få omstødt siden Microsoft blev annonceret som leverandør på JEDI kontrakten. Pentagon har i forbindelse med annulleringen af kontrakten annonceret, at der vil komme en ny kontrakt i udbud – ”Joint Warfighter Cloud Capability”.

Alphabet – amerikansk IT-konglomerat. Alphabet er ny position i afdelingens portefølje der vægter 3,9%. Alphabets præsenterede i juli et regnskab der var markant bedre end forventet på både omsætningen og indtjeningen. Indtjeningen kommer fra annonceringer på Google der er selskabets søgemaskine, Cloud og youtube. Alphabet er oppe med 53% år-til-dato.

PayPal –amerikansk betalingstjeneste. Paypal var med regnskab i juli, hvor selskabet kom ud med et regnskab der var bedre end ventet på indtjeningen – men skuffede på en marginal lave omsætning. EBay har meddelt at de flytter aftalen med PayPal. Lidt skuffende regnskab og negativ meddelelse omkring EBay har haft en negativ effekt på kursen efter regnskabet. Vi har en position i afdelingen der vægter 2,5%. PayPal er oppe med 17% år-til-dato.

Del: