Exelixis – transformativ vækst til en rimelig pris

Exelixis, inc

Exelixis er et interessant eksempel på de mange kvalitetsselskaber der i øjeblikket bliver handlet historisk billigt, selvom de oplever stærk vækst.

Selskabet har været igennem en transformation fra underskudsgivende udviklingsselskab til overskudsgivende biotech selskab, men markedsværdien er faldet markant over de sidste 2 år.

For Exelixis er det ét succesfuldt lægemiddel med Breakthrough Therapy Designation, der har gjort hele forskellen.

Lægemidlet Cabozantinib (cabo) driver den kommercielle omsætning i både USA og Europa.

Cabo har her i år opnået blockbuster status med salg over 1 milliard USD og ventes i år at generere en omsætning på 1,4 mia. USD i USA alene.

Exelixis fik for 6 år siden, i foråret 2016, den første godkendelse af cabo indenfor nyrekræft. Kort forinden havde cabo i 2015, fået det eftertragtede BTD-stempel fra FDA, da der var tale om en hel ny virkningsmekanisme.

Cabo har senere i 2021 fået BTD i den svære indikation, skjoldbruskkirtelkræft.

Tilbage i 2016 faldt aktiekursen ovenpå den første godkendelse, hvilket dengang var overraskende, da lægemiddelgodkendelse er det væsentligste value inflection point for et biotek selskab.

På godkendelsestidspunktet i foråret 2016 lå aktien og svingede omkring kurs 4-6.

Introduktionen af Cabo på markedet viste imidlertid hurtigt potentialet. I det første fulde kvartal efter godkendelsen solgte cabo for 30 mio. USD, hvilket er en meget stærk launch.

Det sendte i løbet af 2016-2017 aktien helt op i kurs 30. I dag ligger aktien i kurs 16 USD, og det betyder, at der de sidste 5 år har været et betydeligt negativ afkast for investorerne på trods af at omsætningen er steget 10 gange til nu 300 Mio. usd i kvartalet.

Næste skridt i udviklingen?

Spørgsmålet er om tiden snart er moden til at selskabet skal tage næste skridt i sin kursmæssige udvikling?

Man kan pege på 2 faktorer der kan udløse en ny kursstigning:

  1. Pipelinen og næste lægemiddel er altid i fokus. Exelixis største udfordring er, at investorerne har svært ved at se, hvad der skal tage over når cabo-eventyret en dag er slut. Der bliver investeret store summer i R&D, men det er svært at se den klare udviklingskandidat med blockbuster-potentiale. Det største håb ser ud til at være XL092 som selskabet har løftet videre i klinisk fase 3 udvikling i metastatisk tarmkræft (CRC) i juni måned i samarbejde med Roche/Genentech.
  2. Til gengæld er det klart, at der er et uforløst potentiale i cabo. Ser vi på den kliniske udvikling, er det især værd at lægge mærke de mange fase 3 studier der er i gang som del af kombinationsbehandling. Bl.a. er der senere i år 2 data readouts fra fase 3 studier i samarbejde med Roches atezolizumab i metastatisk lungekræft og metastatisk nyrekræft. Exelixis kører selv studier, hvor cabo kombineres med både Opdivo og Ipilimumab fra Bristol-Myers.

Cabo er godkendt i flere indikationer og godkendelsen i januar 2021 i 1st line renal cancer i kombination med Opdivo fra Bristol-Myers, gav et stort løft i salget, og cabo er i dag nr. 1 i sin lægemiddelklasse i 1. linje nyrekræft.

Salget i dag nærmer sig 1,6 mia. USD. Cabo har dermed opnået blockbusterstatus og er tæt på at nå dobbelt-blockbusterstatus, idet det globale nettosalg ligger tæt på 500 mio. USD i 2. kvartal.

Exelixis kunne hente 347 mio. USD i USA og fik derudover 30 mio. USD i royalties fra salget hos de to partnere. Franske Ipsen har de globale rettigheder ex-Japan udenfor USA. I Japan er Takeda partner.

Udsigterne er en fortsat stigning i salget og selskabet er således blandt de billigste ejere af en blockbuster.

De overordnede økonomiske tal for Exelixis er  en kvartalsomsætning i niveauet 400 mio. USD, R&D udgifter for næsten 200 mio. USD og salgs- og administrationsomkostninger på ca. 100 mio.

Alle tal er uden stock-based compensation og rundt regnet er der derfor 100 mio. USD i hvad vi kan kalde bruttoindtjening per kvartal, og bortset fra et mindre løft i salgsomkostningerne er det niveauet vi forventer holder fremadrettet. Det betyder at bundlinjen vil få god gavn af den stigende omsætning, og det ses også i konsensusestimaterne.

På et gængs nøgletal som P/S handler selskabet til 3,2 baseret på omsætningsestimatet for 2022 på 1,6 mia. USD.

Den forventede net income er 300 mio. USD, hvilket giver en P/E i niveauet 17-18. Det er multipler baseret på 2022 estimaterne.

Price/cash (P/C) som er mindre vigtigt, når selskabet er overskudsgivende ligger aktuelt omkring 2,6 baseret på en kassebeholdning på 2 mia. USD ultimo 2. kvartal 2022.

For 2023 venter analytikerkorpset en stigning i omsætningen til 1,84 mia. USD og til 2 mia. i 2024. Det betyder, at de forventede P/S-værdier ligger omkring 2,8 og 2,6 for de kommende 2 år. Konsensus er en stigning i bundlinjen til 345 mio. i 2023 og 450 mio. i 2024 svarende til en P/E i omegnen af 15 og 11,3 de for to kommende år.

Salgsudviklingen er fortsat en vigtig del af nyhedsstrømmen, ligesom data fra nogle af de væsentlige fase 3 studier med cabo er punkter man skal holde øje med fremadrettet her i 2. halvår.

Selskabet er (desværre) involveret i flere patentretssager med Teva/MSN, som gerne vil lancere en generisk version af cabo før det umiddelbare patentudløb i 2030. Informationen om sagen er begrænset, men noget tyder på, at Exelixis måske med held kan forhale en afgørelse i flere år.

Exelixis er noget så sjældent som et overskudsgivende biotechselskab, som følgelig også generer positivt cash flow, og dermed er risikoen for udvanding minimeret betydeligt.

Aktien indgår som en del af porteføljen i Advice Capital Breakthrough Biotech (ISIN DK0061813250).

Del: