2021: et kig under kølerhjelmen på aktiemarkedet

Aktiemarkedet udvikling 2021

2021 var generelt et meget positivt aktie-år, hvor diverse globale index leverede afkast over 20%. Det er derfor ikke intuitivt at en stor andel af det underliggende aktiemarked havde enorme problemer, begyndende i februar 2021. I takt med at inflationen begyndte at ulme verden over, har en række undersegmenter af markedet oplevet drastiske fald. Dette eksemplificeres bedst ved nedenstående figur som viser at 40% af aktierne på Nasdaq børsen i USA er faldet over 50% det seneste år.

En anden indikation på denne trend er den kendte amerikanske innovations-ETF, ARKK, som forvaltes af Ark Invest. Ark innovation er faldet med 50% siden februar 2021.  

Mens de store selskaber som driver de globale index har fortsat deres fremmarch, har en lang række vækst-betonede segmenter oplevet store kursfald. I denne Insight ser vi nærmere på fire områder hvor aktiekurserne er faldet markant og som derfor er blevet tiltagende mere attraktive givet de lavere værdiansættelser og positive fundamentale udvikling.  

Kinesisk teknologi 

De kinesiske teknologiaktier har i løbet af 2021 været præget af øget regulering og enorme kontante bøder. Det har resulteret i at Invesco china tech (CQQQ), som investerer i kinesiske teknologiaktier, er faldet med 44% siden februar 2021, mens enkelte aktier som Alibaba er faldet med 60% siden toppen. 

Kan man døje den politiske risiko som altid er tilstede ved at investere i Kina, er der nu mulighed for at købe en række stærke teknologiselskaber som Tencent og Alibaba til meget rimelige multipler.  

U-profitabel teknologi  

Goldman Sachs offentliggør et index over u-profitable teknologiselskaber i USA, og dette index leverede exceptionelle afkast i 2020. Siden toppen i 2021 er indexet nu nede med 50%, og ses prisen i forhold til den underliggende omsætning i selskaberne, er multiplerne nu faldet omkring 70%. Det skyldes at selskaberne har forøget deres omsætning markant samtidigt med at deres aktiekurser er halveret. Der er her tale om et massivt drawdown. Det er usikkert hvorvidt timingen er rigtig nu eller i løbet af 2022, men vi forventer en fornyet investorinteresse for u-profitabel teknologi i takt med at inflationen forventeligt normaliseres i løbet af 2022. Her kan man med rette udvælge enkeltselskaber i stedet for en bred kurv, da der er markant forskel på selskaberne og i nogle tilfælde stor underliggende værdi.

Cannabis  

Cannabis sektoren har de seneste år været præget af stor investorinteresse oven på rækken af legaliseringer i de amerikanske stater, som danner grundlag for udviklingen af industrialiseret cannabis. Advisorshares pure cannabis etf investerer i Cannabis-selskaber i Nordamerika og er siden februar faldet med 58%.  

Cannabis sektoren er stadig i hurtig udvikling og forventes at fordobles frem mod 2025. Det er stadig uvist hvordan slutstadie-økonomien vil se ud for selskaberne i denne nye sektor. Der er for nuværende en konsolidering i gang i sektoren, hvor de ledende selskaber opsluger de mindre selskaber. Kan selskaberne ende op med marginer som ligner klassiske “consumer stables”, som alkohol og cigaretter, kan de nuværende aktiekurser ende med at være meget attraktive på længere sigt.  

Biotech 

SPDR S&P Biotech (XBI) investerer i biotech selskaber i overensstemmelse med S&P biotech indexet. Fonden er nede med 44% siden februar 2021.  

Mange spændende og innovative biotech-selskaber kan nu købes til det der svarer til 1-2 gange kassebeholdningen i selskabet, hvilket betyder at man får forskningen med gratis oven i. Dette er ret ekstraordinært, især i forhold til danske standarder hvor biotech selskaber i mange tilfælde handles til 10-20 gange kassebeholdningen. XBI har de seneste 10 år haft 2 store drawdowns ud over det seneste tilfælde. Fra juli 2015 til februar 2016 faldt XBI med 47% på et halvt år og igen fra august 2018 til december 2018 faldt XBI med 35%. Historisk har de efterfølgende perioder været udtalt positive idet XBI fra februar 2016 til februar 2018 leverede 95% afkast og fra december 2018 til december 2020 leverede 126% afkast. Historien viser her at drawdowns forekommer med jævne mellemrum samt at de næstfølgende 2 år derefter er meget positive.

Oscar Monberg

Del: